Gemmotherapie – Klinische gemmotherapieDe gemmotherapie is een tak van de fytotherapie.  Deze natuurlijke therapie maakt gebruik van de eigenschappen van de embryonale plantaardige weefsels in hun groei : de knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken.  Men kan haar omschrijven als de cellulaire energetische globale fytotherapie. 

De knoppen worden tijdig geoogst gedurende hun natuurlijke ontwikkeling en worden heel vers verwerkt door maceratie in een mengsel van water, alcohol en glycerine.

Talrijke actieve bestanddelen die vervat zijn in de knop zijn niet noodzakelijk aanwezig in de volwassen plant of dan toch in mindere mate. 

De knop, bestaande uit embryonale weefsels, bevat alle vitale geconcentreerde energie en de actieve beginselen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de plant in wording.  De knop alleen omsluit de eigenschappen van de bloemen, van de vruchten en van de bladeren, wat de grote doeltreffendheid van de werking van de knoppenextracten verklaart.  Men begrijpt zoveel beter waarom de knop overvloeit van zoveel rijkdommen, hij bevat alle schatten van de bloem ,het blad de vrucht en van de stengel… het geheel in één  knop. De knop heeft een werking op elk niveau bij de mens: fysisch, cellulair en psychisch.